Hvalen inneholder en rekke proteiner og andre stoffer som kan bidra til å forebygge og mestre livsstilssykdommer.

Vågehval er blitt fangstet siden middelalderen. Den er en vandrende art som tilbringer sommeren på høyere breddegrader helt opp til iskanten for å dra nytte av den rike næringstilgangen. Vågehvalene er utholdende, raske og effektive svømmere, som blir helt opp til 60 år. Dette sunne og aktive livs-mønsteret gir grunnlag for flere helsefremmende produkter, sier daglig leder i Myklebust Hvalprodukter, Ole Mindor.  

- Oljen som produseres i kapsler er godt for hjerte og muskulatur, og fungerer som smøremiddel for ledd. Fettsammensetningen som inneholder store mengder EPA, DHA, og DPA, som alle sammen er veldig bra for oss. Stoffene hevdes dessuten å ha forebyggende virkning mot arterie sykdommer, harde blodårer og blodpropp.

Allerede under fangsten i Sørishavet så man effekten hvalfettet hadde på huden. Oljen fra hvalen gjør huden myk, og den er i tillegg sårdempende. Hvis du smører krem basert på olje fra hvalen på et sår, så får du ikke de samme rurene i huden som ellers; du får ikke arr. Fra hvaloljen utvinnes også et marint proteinpulver i tablettform, hvor nettopp aminosyre-sammensetningen fremheves som nyttig for restitusjon i en aktiv hverdag.

Stoff som bidrar til økt utholdenhet

Balenin som nylig ble oppdaget i Japan sies å være selve kilden til hvalens styrke og utholdenhet. Stoffet ligger lagret i muskulaturen.

- Det er bare tre arter som har lignende stoffer i musklene sine: hval, tunfisk og langttrekkende fugler. De har en enorm utholdenhet, og kan holde seg våkne veldig lenge. Forskning viser at utholdenhet og restitusjon fra hverdagstretthet og hard kroppsaktivitet fremskyndes ved inntak av balenin. Balenin er ikke tilgjengelig i noe annet kosttilskudd i Norge.

Utnyttelse av hele dyret

For å ivareta hele næringskjeden i havet, er det helt nødvendig å drive bærekraftig hvalfangst. Nå er ambisjonen å klare å nyttiggjøre oss hele hvalen.

- Vi ønsker nå å finne en metode hvor vi også kan få brukt skjelettet til hvalen. Det inneholder kalsium, som er en mangelvare på verdensbasis, spesielt i Østen, avslutter Ole Mindor.