Selve omgivelsene rundt møtene gjør kanskje at deltakerne slapper mer av, eller at de reiser hjem med flere gode minner enn de ellers ville hatt.

Når Tony Eide, som er styreleder på Oscarsborg, sier at Oscarsborg er stedet for de viktige avgjørelsene, kan vi ikke annet enn å gi han rett. Det var her oberst Birger Eriksen ga ordre om å torpedere Blücher i de skjebnesvangre morgentimene den 9. april 1940. Han ga ordren uten å ha direkte skyteordre fra noen overordnet myndighet og skal rett før beskytningen ha uttalt til sine undersåtter:

- Visst fanden skal der skytes med skarpt!

I dag er det langt fredeligere på Oscarsborg og stedet er åpent for alle som vil besøke Festningsmuseet, Kystartillerimuseet eller Torpedobatteriet. Siden 2003 har de også tatt i mot grupper som skal arrangere møter og konferanser.

- Det har vært forbundet med noen spesielle utfordringer å drive kurs- og konferansevirksomhet på et sted som dette, blant annet fordi vi har mange ulike bygg og siden kjøkkenet i sin tid egentlig var lagd for 13 kokker og for å produsere suppe til 3000 mann, forteller Eide.

Men det er også nettopp dette gjestene liker og vil ha. Det er det som gir dem minner. Her er det for eksempel mulig å rigge til bespisning ulike steder i festningen og svært mange av de som kommer vet veldig mye om historien:

- Det er artig at så mange kan så mye, men vi kjenner også at det hviler et enormt forventningspress på oss, sier Eide.

Det er mange som forteller oss at når de kjører inn porten hos oss, så er de på landet, og da kjenner de roen.

Engø Gård

Litt lenger sør og på den andre siden av Oslofjorden, på Tjøme, finner vi Engø Gård som kanskje er best kjent for god mat og drikke i landlige omgivelser.

- Mat og drikke er bærebjelken i det vi driver med, og med så mange gode aktører som finnes i halvannen times kjøring fra Oslo, så er det klart at det er avgjørende for oss å holde et høyt nivå for hevde oss i konkurransen, sier daglig leder på Engø Gård, Ivar Neteland.

Men han påpeker også stedes beliggenhet og historie som helt avgjørende:

- Det er mange som forteller oss at når de kjører inn porten hos oss, så er de på landet, og da kjenner de roen, forteller han.

Opprinnelig er stedet en gammel gård som ble omgjort til Pihls Pensjonat på 1920-tallet og var i drift til 1966. Eiendommen sto brakk i mange år før det kom i drift som Engø Gård i 2000. Da hadde de bare ti soverom, men dette har blitt utvidet og i dag har de 47 rom.

- Vi har tatt i bruk de gamle bygningene, både pensjonatbygningen, men også den gamle låven og vognskjulet, og det skaper en spesiell atmosfære på eiendommen. I flere av disse byggene befinner møterommene våre seg. De ligger i historiske omgivelser, men teknisk sett holder de dagens standard, for når det kommer til de tekniske fasilitetene holder det ikke med gammel sjarm, smiler Neteland.

Skiller seg ut

Det er mange som setter pris på steder som skiller seg ut enten det er overnattingssteder, spisesteder eller steder der man kan arrangere kurs og konferanser. Noen ganger handler det om steder som klarer å formidle de gode historiene, andre ganger kan det være at stedet i seg selv fyller deltakerne med harmoni og ro i historiske omgivelser. En ting er sikkert - de som evner å skille seg litt ut vil ofte også kunne tiltrekke seg flere fornøyde gjester som har noe å fortelle når de kommer hjem.