Liggesår (decubitus) er et vanlig problem innen helsetjenesten, spesielt hos pasienter uten mobilitet. Det beste er forebygging da de alvorligste tilfellene kan trenge operativ behandling.

- Dere startet med sitteputer for rullestoler?

- Ja. Vi har i hovedsak fokusert på rullestolputer og ryggputer. Madrassen er relativt ny på markedet.

- Hvordan er deres madrass annerledes i å forebygge liggesår?

- Vår madrass er annerledes ved at den fungerer så godt i forhold til skyvkreftene. De fleste sitter halvveis oppe hele dagen og har en tendens til å sige ned. Det som gjør madrassen så god er at den lar pasienten synke ned i den. Liggesår er trykksår—det har alltid med trykk å gjøre. Ved å la pasienten synke ned i madrassen økes total overflate og trykket reduseres.

- Hvordan fungerer det?

- Vicair står for viskositet og luft. Madrassen er fylt med luftceller som har lite friksjon seg imellom. Det fungerer som en tyktflytende væske. Vi bruker en unik teknologi (SmartCells) som ble oppfunnet ved Amsterdam Rehab Centre.

- Luftmadrasser er vanligvis ustabile fordi luften beveger seg så raskt. Vi kapslet luften inn i svært små celler. Det gjør at luften beveger seg mye saktere. Dette skaper stabilitet.

- Hva med komfort?

Det at man synker ned i madrassen gjør at pasienten slapper enormt av. Man får en slags rede-følelse. Komfort er for eksempel også svært viktig når folk ligger for døden.

Mange luftmadrasser er rett og slett ukomfortable. Så hvorfor legge en eldre eller syk person på en slik madrass?

- Kan den hjelpe etter at liggesår har oppstått?

- Aldri bare madrassen i seg selv, men madrassen tillater at sår lukkes selv med kroppsvekt på såret. Andre madrasser tillater ikke nok blodsirkulasjon til at trykksår lukkes.

- Den kan hjelpe i de mest alvorlige decubitus-tilfeller. Den har vært grundig testet med de verste tilfellene.

- Madrassen er ikke motorisert?

- Mange høykvalitetsmadrasser er motoriserte. Bor pasienten hjemme, kan en luftpumpe gi en del støy. Denne madrassen er et svært godt og trygt produkt som kan brukes hjemme like godt som på sykehjem eller sykehus.

- Det fine med den er at den er så enkel, at den ikke trenger strøm, dens høye kvalitet og dens komfort.