Når verden sier at ikke alle barn passer inn, svarer Step up danseklubb med å skape arenaer der alle barn med funksjonsnedsettelse blir superstjerner!

Dansetilbudet for barn og unge med funksjonsnedsettelser på Lambertseter er et samarbeid mellom Step up danseklubb, CP- foreningen avd. Oslo/Akershus og Norges Danseforbund. Primus motor er Marie Mack, leder i klubben og hovedtrener på kursene.

- Alle er velkomne. Å være sammen, bevege seg til kul musikk og ikke minst ha show for foreldre og venner er noe alle barn elsker, sier Marie.

Alle kan danse

Helle på 10 år er døv, blind og sitter i rullestol, men på dansegulvet er hun superlykkelig. Hun hviner i ellevill glede og fletten står rett ut når hun snurrer rundt og rundt etter musikken.  

- Hører hun noe?

- Ja hun enser grunnlydene, kjenner energien og det å være sammen med andre barn. Bare se på henne, sier personlig assistent og dansepartner Helle Thode.

- Å ha det gøy er viktigere enn å prestere på denne arenaen. Filosofien er at alle kan og som du ser på dansegulvet så er det ingen hindringer. Helle er et fantastisk eksempel på hva dans gir av glede og utfoldelse, sier energibunten Marie.

Treneren ser alle barna og gir alt hun har i undervisningen.

Begynnelsen

Det startet i 2009 med at Marie fikk spørsmål om å gi privattimer til kreftsyke Helena. Helena gikk bort tidlig, og det forandret Marie som mor og dansetrener. Det ble mange forespørsler og i dag har Marie fire kurs hver søndag.   


- Det inspirerte meg til å forsøke noe nytt, noe som fortalte meg at med mitt yrke kan jeg gi enorm glede til de som faller utenom. Jeg startet et idrettslag og kunne søke lønnstilskudd og veiledning fra Norges Danseforbund. Det var et kjempegodt valg for meg. Jeg nyter hver time, elsker å se livsutfoldelsen og at ungene er som alle andre i disse lokalene, sier Marie.

Noen må reise langt for å delta, og for at flest mulig kan komme er kursene lagt til søndager. Dansesalen er deres med assistenter, hyppige hvilepauser og masse moro.

Dansestøtte

Tor Erling Johnsen fra Norges Danseforbund smiler stort.


- Dette er gøy og alle danseklubber kan søke økonomisk tilskudd til lokaler, instruktører, assistenter og markedsføring. Danseklubber som tilrettelegger for funksjonshemmede trenger ikke å være redde for å gå i underskudd på kurs. Vi har trenerkurs der man lærer å lede god og morsom danseaktivitet for barn med ulike funksjonsnedsettelser. Vi oppfordrer alle som har lyst på et morsomt, sosialt og utviklende aktivitetstilbud til å ta kontakt.

Snart er det jul og det må feires med juleshow. Deltakerne hos Marie har cerebral parese, downs syndrom og er multihandikappet. Nedsatte funksjonsevner gjør at det ikke er enkelt å gå på vanlige fritidsaktiviteter. 

Tobarnsmoren Marie hopper opp og ned og roper ut godord som; flott Michael, supert Frida, du er knallgod Mads, nå er det snart juleshow, da skal vi ha det gøy!
Skal vi øve på julenummeret?

- JAAAA!

Superstjernene betaler ingenting for å danse hver søndag. I dansen har de funnet en arena hvor de er som alle andre.  Også søsken er med og danser av hjertens lyst.

 - Jeg sier ikke nei til noen. Å gi gode opplevelser og danse glede gir meg kjempemotivasjon, sier Marie.