Skip to main content
Home » Folkehelsen » Badstue redder liv
Sponset

Det er godt kjent at å ta badstue er godt for kroppen og har mange gode helsemessige effekter, men stemmer det at badstue redder liv?

– Du fikk sikkert med deg den uheldige Teslasjåføren som kjørte bilen utfor bryggekanten og ble reddet av en badstubåt. Det var en av våre badstubåter som sto for redningsaksjonen og bildene gikk verden rundt, sier Kristin Lorange som er gründer og daglig leder i KOK AS.

Kristin Lorange 

Grunder og daglig leder, KOK AS 

– Derfor kan vi godt si at badstue redder liv, men vanligvis på litt andre måter enn akkurat ved å redde passasjerer fra en synkende bil, smiler hun.

Mer fellesskap, bedre livskvalitet

En av de viktigste faktorene for livskvalitet og levealder er nære relasjoner og fellesskap. Med sine badstuer bidrar KOK til å skape nære, sosiale arenaer hvor fokus er på den gode samtalen og sanselige opplevelser og ikke nødvendigvis alkohol. Et sted hvor flere kan delta og oppleve noe sammen:

– Å tilbringe tid i badstue kan sammenlignes med å samles rundt leirbålet, enten det er med venner, kolleger, familie eller som deltaker på fellesbadstue. Det er lettere å møte nye mennesker i en badstue enn på en bar. Når man møtes i badstue, snakker en automatisk sammen, til tross for at en sitter der forholdsvis sårbar med lite klær. Alle deler samtidig en felles oppfatning av å gjøre noe som er bra for en selv. Vi har faktisk eksempler på at deltakere i fellesbadstuer, og som ikke kjente hverandre fra før, har endt opp med å dra hjem til en av deltakerne på felles middag etter badstuen. Så følelsen av fellesskap er en svært viktig del av det vi tilbyr på KOK, og virkelig noe som bidrar til økt livskvalitet, forklarer hun.

Foto: Anne Valeur

En cocktail med lykkehormoner

Det knytter seg også mange rene helsegevinster til å ta badstue. Varmen signaliserer til kroppen at det er på tide å stenge bekymringene ute, legge fra seg mobilen og ikke gjøre noe annet enn å slappe av.

– Da senkes pulsen samtidig som varmen øker blodomløpet. Kontrasten mellom den varme badstuen og det kalde vannet i fjorden på utsiden utløser dessuten en helt naturlig cocktail av lykkehormoner som endorfiner, serotonin, dopamin og også adrenalin hvis du skal ut i det kalde vannet og gruer deg litt, tilføyer Lorange.

Forskning viser også at badstue er bra for hjertehelsen, gir bedre hud og reduserer sjansen for å bli dement.

Særegne opplevelser

KOK tilbyr særegne badstuopplevelser i Oslo med ni badstubåter plassert ved Langkaia og Aker Brygge. Som gjest hos KOK kan du velge fellesbadstue, privatbadstue eller å delta på et badstucruise. I fellesbadstuen kan du kjøpe en enkeltplass og komme alene eller gå sammen med noen du kjenner. Den totale kapasiteten på fellesbadstue er åtte personer, mens hvis du ønsker å booke hele båten som privatbadstue kan dere være så mange som ti.

– Badstucruisene våre er veldig populære. Da blir du tatt med på et lite fjordcruise med en erfaren kaptein. Opplevelsen er nesten lydløs siden de fleste båtene er elektriske. Det er en fantastisk måte å se Oslo fra sjøsiden og nyte landskapet, eller å ta en dukkert i fjorden når vi stopper opp. KOKs verter og kapteiner, også kjent som badstumestre, sørger for at alle gjestene føler seg velkommen og at du har det bra. Kapteinene på badstucruisene er også kurset som badstumestre, noe som sikrer en trygg og hyggelig opplevelse for alle, understreker Lorange.

Båtene, som er relativt like, gir en komfortabel og avslappende atmosfære med vedfyrte ovner som skaper hyggelig knitrelyd og duft av peis. Hver båt har garderobe og et oppholdsrom mellom badstuen og uteområdet. Oppholdsrommet er utstyrt med benker og knagger, og har også stereoanlegg, slik at gjestene kan spille musikk mens de slapper av mellom badstuøktene og badingen.

– Også er det denne deilige følelsen du får når båtene gynger forsiktig på vannet. Det er en uslåelig opplevelse som virkelig bidrar til helhetlig avspenning for hele kroppens sanseapparat, avslutter Lorange.

Oslos beste badstue!

Velkommen til Oslos fineste opplevelse, og din helt egen badeplass midt i byen!

Du finner KOK på Langkaia ved Operaen og på Aker Brygge med utsikt til Akerhus festning

Av Tom Backe

Next article