Skip to main content
Home » Folkehelsen » DNTs Aktiv i 100: Utforsk nærområdet og bli en del av fellesskapet
Sponset

Ukentlig møtes 150 forskjellige turgrupper for å gå turer i sitt nærmiljø. Vi ble med en av dem langs Akerselva.

– Noe av det beste med å være med på dette er følelsen av velvære etter endt tur. Så trives jeg veldig godt med resten av gruppen. Det er som å være med gode venner og bekjente, som gjør at jeg føler meg inkludert sosialt, sier Rita Mariann Sætre.

70-åringen, som opprinnelig er fra Trysil, ble med i Aktiv i 100 i 2018, samme år som hun flyttet til Elverum. 

– Da jeg begynte var vi ikke mange, men nå er vi mellom 20 og 30 som ukentlig går ti kilometer lange turer i nærområdet, sier hun, og trekker frem steder som Svartholtet og Grundsetmarka som to av favorittene.

Hun har vært med på 150 turer så langt, og ser frem til enda flere sammen med turgruppa som møtes ukentlig i Elverum sentrum.

– Aktiv i 100 gjør at jeg får se vakker natur, bli sprekere og få venner for livet, smiler hun.

Tur i storbyen

Vi befinner oss utenfor Teknisk Museum i Oslo hvor Rita, sammen med 100 andre, er samlet for å delta på en tur arrangert av Aktiv i 100 – et tilbud for eldre som ønsker å gå flere turer i nærmiljøet i regi av Den Norske Turistforening (DNT). 

Solen skinner og trærne er i full blomst, og stemningen er preget av latter og glede blant deltakerne. Alle som er med er seniorer, hvorav de fleste er pensjonister. I dag står en tur langs Akerselva på menyen, noe som gir de tilreisende muligheten til å oppleve vakre omgivelser, historiske severdigheter, samt nyte naturen i hovedstaden.

AKTIV I 100

Turer med Aktiv i 100 er et tilbud til alle som ønsker å delta i hyggelige turfellesskap på dagtid. Bli med på tur med din lokale turgruppe! 

Drevet av ildsjeler

– Det er en glede å møte så mange flotte mennesker som hver uke trosser vær og føre for å gå turer. Så er det også utrolig gøy å komme hit på tur, forteller en engasjert turleder og ildsjel for Aktiv i 100 i Elverum, Geir Olav Nerby.

Da 55-åringen møtte oss utenfor museet, hadde han gitt alle grønne t-skjorter, for å synliggjøre prosjektet og inspirere andre til å melde seg på Aktiv i 100.

Samtidig var det flere som kom bort til oss for å berømme hans engasjement for prosjektet. Nerby tar ikke bare med deltakerne på ukentlige turer – før hver tur finner sted går han samme sti for å se at alt er i orden, samt få informasjon om omgivelsene rundt.

– Nå har jeg gått 225 turer, men målet er 1000 før jeg gir meg som leder her. Da er jeg tross alt 70 år, forteller han med et smil.

Vil du være frivillig?

Som frivillig i DNT blir du del av et unikt dugnadsfellesskap og bidrar til at flere kommer seg ut.

Tar folkehelse seriøst

– Det er helt fantastisk å se den innsatsen Geir bidrar med for å skape noe som betyr mye for mange! Vi har vært avhengige av offentlig støtte fra Helsedirektoratet, men aller viktigst er jobben til frivillige ildsjeler som uke etter uke, år etter år, stiller opp for å få folk ut på tur, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Solvang opplyser at tilbudet har over 60 000 deltakere fordelt på 150 forskjellige turgrupper rundt omkring i landet. Målet er å kunne tilby dette i alle landets kommuner fordi han ser hvilken effekt turgåing og fysisk aktivitet har på befolkningen, spesielt de over 65 år.

– Vi vet at det har stor betydning for alle aldersgrupper å være fysisk aktiv ute i naturen. Dessverre ser vi at aktivitetsnivået synker med økende alder, sier han og presiserer at naturopplevelser betyr mye både for den fysiske og psykiske helsen.

– En stor andel av befolkningen ønsker å være mer fysisk aktiv ute i naturen, men for mange blir dette for krevende på egenhånd. DNT spiller derfor en viktig rolle som tilrettelegger av stier og turruter der folk bor, som turformidler gjennom blant annet UT.no, og ikke minst gjennom vårt organiserte turtilbud for alle aldersgrupper rundt omkring i hele landet. 

– Vi får befolkningen i fysisk aktivitet, samtidig som vi inviterer til sosialt fellesskap som deltaker eller frivillig. Dette vet vi gir økt livskvalitet og er kanskje vel så viktig for folkehelsa.

Slik bruker du turplanleggeren UT.no

UT finnes på nett og app, og har Norges største oversikt over turforslag, hytter og ruter.

Du kan søke i kart og lese mer om ulike turmål over hele Norge.

Med SjekkUT i UT-appen kan du registrere dine turer i en digital turpostkasse. Det er en fin måte å samle på hytter og andre turmål.

Sjekk ut planleggeren på ut.no

Bli med på organisert tur med DNT

Har du lyst til å bli med på fellestur med DNT der du bor eller oppleve nye områder i Norge?

DNTs medlemsforeninger i hele landet har fellesturer med turleder som passer for alle.

DNT.no finner du oversikt over alle slags turer. Det er alt fra friluftstrimmen i parken til langtur på fjellet!

Av Kristian Fabrizio

Next article