Skip to main content
Home » Innovasjon og forskning » En ny epoke med digitalisering av biologi og helse
innovasjon og forskning

En ny epoke med digitalisering av biologi og helse

Dr. Mouna Esmaeilzadeh er lege, hjerneforsker og gründer som er viden kjent internasjonalt som en av lederne innen livslang og fremtidig helse – og som i Sverige også er kjent for å gjøre vitenskap forståelig på TV. Foto: Lasse Lagerholm

Tenk om du fikk bestemme over liv og død, utrede sykdommer og alderdom – om du bestandig fikk være i topp helse, og dessuten lykkelig.

Disse spørsmålene, og flere stiller Dr. Mouna Esmaeilzadeh på de mange inspirasjonsforedragene hun holder verden rundt. Esmaeilzadeh er lege, hjerneforsker og gründer som er viden kjent internasjonalt som en av lederne innen livslang og fremtidig helse – og som i Sverige også er kjent for å gjøre vitenskap forståelig på TV.

— Som pasient og individ kommer vi i fremtiden til å få mer og mer makt over egen helse. Medisinene kommer til å bli mer personlige, og skreddersydd etter pasientens biologi. Kommer legeyrket da til å overleve? Vil helsetjenester bli omstyrt? Vil farmasøytisk industri bli en bransje vi vil lese om i historiebøkene?

En enkel regel vil styre

Det finnes ennå ikke svar på disse spørsmålene, men den svensk-iranske legen Esmaeilzadeh er likevel sikker på at det kommer til å finnes én spesifikk regel som vil styre utviklingen – at bare de som kommer med banebrytende teknologi som bedrer folks liv vil overleve.

Nå er det ikke bare konkurranse innen MedTech og Big Pharma, men også med Google og Apple´s store investeringer i kunstig intelligens og helse. Dessuten tar visjonærer og entreprenører som Elon Musk og Jeff Bezos plass, samtidig som kapitalsterke personer som Warren Buffet og JP Morgan sine respektive gigantiske organisasjoner gjør det samme. Dette innebærer at – akkurat som med mobiltelefonen, eller all slags teknologi som utvikles raskt – alt vil bli mindre, billigere og bedre.

— Vi vitner om en type demokrati – denne gangen ikke innen politikken, men innen teknologi og helse. Effekten forblir den samme. Mer makt til privatpersoner, uavhengig av finansiell posisjon eller bakgrunn. Så lukk øynene dine, og la tankene fantasere for en stund. Om du fikk bestemme over liv og død, bli et supermenneske som fikk slippe sykdommer, og leve et udødelig liv – hvilke valg ville du gjort? Hvilke supermakter ville du foretatt deg?

Vil løfte den positive utviklingen

I sine kommende foredrag vil Esmaeilzadeh løfte frem alt positivt som faktisk har funnet sted på jorden over lang tid, men som ikke alltid blir dekket og publisert i media.

— Du blir daglig bombardert med forferdelig nyheter. Hjernen vår har en tendens til å ta hensyn til de dårlige nyhetene hele ti ganger mer enn de gode. Faktum er at vi har opplevd svært stort fremgang det siste århundre. Vi har eksempelvis utryddet dødelige infeksjoner gjennom vaksinasjoner, og redusert kreftdødelighet med 25 prosent de siste 25 årene.

For første gang i historien dør flere mennesker av aldersrelaterte sykdommer enn fra infeksjoner. Flere dør av å spise for mye enn for lite, og vi har klart å redusere fattigdom fra 94 prosent til mindre enn ti prosent de siste 200 årene. 
— Vitenskap og teknologi muliggjør at du i dag har mer makt gjennom mobiltelefonen din enn hva den amerikanske presidenten hadde for 30 år siden. Du lever til og med et mer luksuriøst liv enn det den franske kong Luis XIV – anerkjent for sin luksus, gjorde. Han hadde nemlig ingen skyllefunksjon på sitt toalett, så urinstanken fylte gangen da elskerinnene kom på besøk. Alt dette takket være fremskrittene innen vitenskap og teknologi.

Ifølge Esmaeilzadeh er utviklingen av det forrige århundre blek i sammenlikning til det kommende århundre, spesielt innen biovitenskap. Tenk bare på hvilken utvikling mobiltelefonene har vært gjennom de siste 20 årene.

— Vi står nå overfor samme reise. Men denne gangen handler det ikke om telefonen og datamaskinen, men om deg, din helse, og ditt liv. Vi går inn i en ny epoke – en epoke med digitalisering av biologi og helse, som vil radikalisere og forandre alt vi kjenner til om sosiale normer og sykdommer.

Leke gud?

Mouna Esmaeilzadeh konstaterer at utviklingen også stiller mange etiske spørsmål:

— Nå som alle nye muligheter åpner seg, er det viktigste spørsmålet vi kan stille hvordan vi velger å anvende dem. Mange tror at man ikke bør manipulere gener for slik teknologi, og med det samme bryte evolusjonen. Allerede da vi produserte briller, manipulerte vi utviklingen. Uten briller ville de med svakt syn ikke kunne overleve jungelen – så hvor går grensen?

Lev ett lenger og friskere liv

Blant de nye dynamiske verktøyene som utvikles, er genetiske sakser et godt eksempel. En genetisk saks er et verktøy som raskt, billig og nøyaktig kan gå inn og – akkurat som i et digitalt skrivedokument – klippe og lime inn arvematerialet ditt, og dermed utrydde kreftceller for så å erstatte dem med friske celler.

— Med hjelp av denne teknologien (CRISPR) har man allerede klart å redde et jentebarn fra en dødelig kreftsykdom. Det er spennende å tro at vi på samme måte i fremtiden, når vi har lykkes i å kartlegge de genetiske mekanismene, kan gå inn med den genetiske saksen og frisere etter ønsker – og leve et lengre, sunnere og bedre liv. Dog kommer dette viktige spørsmålet om hvordan vi skal håndtere disse verktøyene og mulighetene.

Esmaeilzadeh tror ikke at utviklingen kan stoppes, eller at det i det hele tatt bør stoppes. Hun mener tvert i mot at helsepersonell og politikere må stå på tå hev, og forstå hvor utviklingen er på vei for å kunne navigere riktig.

Tekst: Ylva Sjönell/Mediaplanet Sverige Norsk oversettelse: Andreas Aguilera Myrvold

Next article