Skip to main content
Home » Offentlig sektor » Bærekraftige leiemoduler – når man trenger litt ekstra plass
Sponset

Uforutsette behov oppstår når man minst venter det. Enten om selskapet ekspanderer raskt og det er behov for flere kontorplasser, barnehagen må øke sitt areal, eller omsorgsboligen trenger plass for nye pasienter. Å bygge nytt krever tid, planlegging, lange prosesser med saksbehandling og medfører ofte store kostnader. Men det finnes gode alternativer til å bygge nytt, som både er lønnsomt i forhold til kostnader og tid, men også bærekraftig.

– Behovene vi møter på er av svært ulik karakter. Enten ved at en skole må ha to ekstra klasserom for å ta unna for et stort barnekull, eller det oppstår et behov for en midlertidig skole, i perioden hvor prosjektering og bygging av ny skole pågår. Alternativt kan det være selskaper som jobber prosjektbasert og som trenger plass til hundre ingeniører over en fem års periode. Da kan vi løse deres midlertidige behov ved å leie ut tilpassede moduler, sier Fredrik Björling, salgssjef i Expandia Moduler.

Fredrik Björling

Salgssjef i Expandia Moduler

Expandia leverer moduler av høy kvalitet, som er tilpasset ulike formål og kundens behov. Modulene er SINTEF-godkjente, med god ventilasjon og U-verdier i henhold til dagens gjeldende krav til godkjent byggestandard. Modulene er moderne, lyse og leveres med alle ønskede fasiliteter. For eksempel har barnehagemodulene egne avdelinger, kjøkken, stellerom og gulvvarme. Ønsker kunden et mer miljøvennlig energialternativ, kan Expandia også levere moduler med solceller på taket.

– Vi har levert moduler spesialtilpasset til brannstasjon, sykehjem og også et helt kjøpesenter med innbyggertorg, bibliotek, kafé, frisør og butikker. Vi har også levert fødestue, og i disse dager, testsenter for Covid-19. Vi kan dekke de aller fleste behov som kundene våre har, sier Björling.

Bærekraft i alle ledd

Bærekraft, gjenbruk og sirkulasjon er viktige stikkord. Björling forteller at modulene bygges i Sverige, og at transporten er så miljøbevisst som mulig.

– At modulene blir produsert i Sverige sikrer oss full kontroll på kvalitet og miljøavtrykk hele veien. Expandia er Miljøfyrtårn-sertifisert, noe som innebærer at innkjøp, materialvalg og transport er kvalitetssikret, sier han.

Sirkuleres og gjenvinnes

Tegninger, byggetillatelser, grunnarbeider, strøm, VVS og selve monteringen blir levert av Expandia.

– Vi utfører også jevnlig service på modulene, slik at de får så lang levetid som mulig, sier Björling.

Når leieperioden er over, demonteres modulene, og transporters ofte direkte ut til en ny monteringsplass. Alternativt blir de oppusset og oppgradert i henhold til behov. Alt gjenbrukes, også trapper og ramper.

– Etter at modulene til slutt har gjort jobben sin, sorteres alt som kan gjenvinnes og brukes på nytt, sier Björling.

– Når kundene leier moduler av oss, deler alle på investeringen, og i fellesskap bidrar alle parter til gjenbruk og å redusere klimaavtrykket. Det er vinn-vinn, for alle, legger han til.

Expandia Moduler

Forretningsidéen er sirkulær. Når en modul har tjent sitt formål hos en kunde, rehabiliteres den innen den leies ut til neste kunde.

Komponenter i modulene består av gjenvunnet materiale – en innsats som minsker CO2-utslipp med 1,7 tonn per modul.

Modulene emballeres i plast. Ved produksjon av plastemballasje, blandes det inn 40 prosent resirkulert plast. Dette minsker klimaavtrykket med 30 tonn CO2.

I 2020 ble 256 av Expandias moduler rehabilitert. Ved rehabilitering i egne haller har de ikke noe deponi. Det vil si at alt avfall blir gjenvunnet.

Les mer på expandia.no.

Av Marte Frimand

Next article