Home » Offentlig sektor » Sikker test over nett er klar
Sponset

Norsk Test har hatt stor suksess med løsningen Video Overvåket Test (VOT). Den sikrer full identitetskontroll og at kandidaten ikke får hjelp under eksamen. Kandidaten tar eksamen fra sitt hjemmekontor der Norsk Test overvåker testsituasjonen ved hjelp av webkamera og mobilkamera.

Norsk Test har utviklet sin Video Overvåket Test ved hjelp av Skattefunnmidler. Eksamensløsningen ble laget ut fra ønsket om å redusere reiser i forbindelse med gjennomføring av eksamener og tester. Nå er imidlertid smittevern den største fordelen.

– Markedet ønsket å ha en større fleksibilitet til når og hvor tester og eksamener skulle gjennomføres. I tillegg var det også mange som ønsket en større integritet slik at det ble et bedre skille mellom den som holder kurs og den som avholder selve eksamen, sier Bernt Nilsen som er administrerende direktør i Norsk Test.

Eksplosiv etterspørsel

Etter at koronaen traff Norge, har etterspørselen etter Video Overvåket Test gått helt i taket. Mange har forstått at det ikke er noen grunn til å avlyse kurs og kompetansehevende tiltak, eller sette opplæringsaktiviteter og eksamener på vent på grunn av smitte, hvis man tar i bruk riktige digitale verktøy:

bernt-nilsen

Bernt Nilsen

Administrerende direktør i Norsk Test

– Vi garanterer full kontroll med identitet og at kandidaten ikke får hjelp underveis. Noen tror nemlig at det holder å bruke BankID, og at det sikrer rett identitet. Men BankID er ingen forsikring mot at det er en annen som virkelig gjennomfører testen, eller at vedkommende som eier BankID-en mottar hjelp under gjennomføringen, fortsetter Nilsen.

Norsk Test har løst dette ved å få tilgang til webkameraet på kandidatens PC. I tillegg filmes du fra din egen mobiltelefon og det du gjør på skjermen blir også lagret mens oppgavene besvares.

– Før du skal starte på eksamen må du vise legitimasjon og alt du gjør underveis blir tatt opp og arkivert. På den måten kan våre oppdragsgivere være helt trygge på at rett kandidat gjennomfører testen og at det skjer uten hjelp.

Sertifisering av offentlige innkjøpere

Kundelisten til Norsk Test er lang. De gjennomfører mange tester innen bank- og finansnæringen i forbindelse med autorisasjon av finansielle rådgivere. Digitaliseringsdirektoratet bruker løsningen når de sertifiserer offentlige innkjøpere i forbindelse med sertifiseringsordningen for offentlige anskaffelser:

– Digitaliseringsdirektoratet har valgt oss på grunn av integritet. Det betyr at vi også står for gjennomføringen av testen for dem, men vi har ingenting med selve opplæringen å gjøre. De ønsket å forsikre seg mot at kursledere kunne falle for fristelsen til å gjøre testen litt lettere for kandidatene. Derfor ville de heller at vi, som en nøytral tredjepart, skulle stå for gjennomføringen av testen, tilføyer Nilsen.

Det største volumet til Norsk Test er i forbindelse med Båtførerprøven hvor de har testet over 30.000 personer i 2020. Mer enn 5.000 av disse har til nå tatt testen med det videoovervåkede systemet.

Lager tester og kartlegger digital kompetanse

For å dokumentere faktisk kompetansenivå tilbyr Norsk Test også anonyme kartleggingstester. Slike tester gir ofte et riktigere resultat når kompetansenivået i en organisasjon skal måles. Dette har særlig vært populært for å kartlegge digitale basisferdigheter innen PC-bruk, internett og sikkerhet.

– Når testene gjennomføres anonymt er det ingen som frykter at sjefen ser hvor dårlig du har gjort det, og derfor har vi ofte 90 prosent deltakelse i denne typen tester. Når kartleggingen er gjort blir det mye enklere for oppdragsgiverne våre å sette inn riktige opplæringstiltak i egen organisasjon enten den er privat eller offentlig. Vi kan også måle effekten av opplæringstiltakene etter at de er gjennomført, avslutter Bernt Nilsen.  

Av Tom Backe

Neste artikkel