Andelen barn og unge som blir diagnostisert med psykiske lidelser øker, og engstelse, nedstemthet, stress, press og uro kan gi utslag i ufrivillig skolefravær, selvskading, rus og selvmord. Hvorfor sliter så mange med å håndtere vanskelige følelser og hva kan vi voksne gjøre for å hjelpe?
– Det beste du kan gjøre er å sette av tid og være tilgjengelig. Vonde følelser er en del av livet. Dette sier Tale Maria Krohn Engvik, hele Norges Helsesista. Tale brenner for å forbedre den psykiske helsen hos unge blant annet på Snap-kontoen «Helsesista».
Har du noen å snakke med?
Tale er opptatt av å bruke viktig kunnskap, humor, sprell og happy moments for å møte de 170 000 følgerne sine, og mange tar kontakt for å fortelle at livet er vanskelig.
– Når barn forteller om ting de sliter med, så kan det handle om mestringsstrategi som på kort og lang sikt kan være skadelig. Ukritisk oppmerksomhet, seksuelle erfaringer, det å bli med på noe en ikke vil for å bli likt eller sett. Ofte vet de ikke hvem de skal snakke med og flere sier at de er redde for at det blir mye styr hvis de forteller foreldrene om det. Da blir skolen eller psykologer ringt, og reaksjonene blir så voldsomme.
Livet er ubehagelig til tider og noen ganger må vi bare stå i det.
Jeg tåler deg!
Det å se at barna våre har det vondt kan være fryktelig ubehagelig, og voksne vil gjerne hjelpe til så det skal gå fort over.
– Ja, vi er ofte litt dårlige til å tåle at barna våre har det tøft eller har en dårlig dag. Instinktet er å prøve å unngå vonde opplevelser og finne løsninger.
– Men hva skal vi gjøre da?
– Det å ha det vondt er en del av livet vårt, men foreldre skal være foreldre og ikke psykologer. Ikke prøv å løs problemet eller stanse gråten. Si heller; «Jeg skjønner at du er stressa, akkurat nå er det tøft, det ser jeg. La tårene renne, jeg er her for deg.» Hold deg litt unna og gi dem en pause, hvis de ber om det, men vis at du er der når de kommer.
– Alle har dårlige dager og det å skulle støtte egne barn hvis en selv sliter kan kanskje være vanskelig?
– Jeg kan gråte og vise følelser for mine barn, men samtidig så er jeg tydelig at jeg selv har ansvaret for mine egne følelser. Si gjerne fra til barna, at du tåler alt som er vondt og dritt i deres liv, selv om du også er sliten og stressa for tida.
Robuste foreldre gir robuste barn
For barn og unge er det viktig å ikke skille seg ut. Det å komme for sent på skolen, eller være borte over lang tid, kan gjøre det utfordrende å komme tilbake. Det blir kanskje blikk og ubehagelige spørsmål.
– Livet er ubehagelig til tider og noen ganger må vi bare stå i det. Det kan bli blikk og spørsmål, men det vil antagelig roe seg etter første friminutt. Støtt barnet i følelsen, men vis at det ubehagelige kommer til å gå over. Oppfordre til å prøve å ordne opp selv, for så å fortelle hvordan de løste det og hvordan det gikk.
– Hva med ungdom som skyver foreldrene unna?
– Det kommer en alder hvor det er naturlig at barn trekker seg bort og søker råd andre steder. Familien og hjemmet bør være en trygg base hvor en kan få søke støtte, så først må vi voksne huske å legge bort skjermene våre og være til stede. Mine barn begynner også å bli store og det som hjelper oss er å gå en tur sammen eller se på en serie. Da kryper de fort inn i armkroken og vi kobler oss sammen igjen og får noe felles å snakke om. Det føles godt, sier Helsesista til slutt.