Home » Tilgjengelighet » Mistet jobben på grunn av snikende øyesykdom
Tilgjengelighet

Mistet jobben på grunn av snikende øyesykdom

Foto: Kristian Myhren Pharo

Kari With Nordmann trodde synstapet skyldtes vanlig aldersforandring, og gikk til optiker for å ta en sjekk av et rødt øye. På synstesten klarte hun ikke å se bokstavene i midten, og hun fikk påvist øyesykdommen Sentral serøs Chorioretinopati. Da endret hverdagen seg drastisk.

Det er ikke noen kur mot den per i dag, men Kari får samme type behandling som mot våt AMD – Aldersrelatert maculadegenerasjon. Dette hindrer at sykdommen utvikler seg. Legene vet ikke hva sykdommen kommer av, men Kari merker at tilstanden blir verre med stress. Hun har en oppfordring om at folk over 40 bør sjekke synet innimellom.

–  Øyelidelser gjør ikke vondt. Det er viktig å starte behandlingen tidlig dersom man får en øyesykdom!

Ønsker å jobbe

Kari jobbet som spesialsykepleier på Legevakten i Oslo, da sykdommen slo til for fullt. Hun ble i første omgang 50 prosent sykmeldt. Ledelsen ga henne raskt beskjed om at på grunn av sikkerhetshensyn kunne hun ikke fortsette. Et argument var at hun ikke ville kunne se hvilken forfatning pasientene på akutten var i når de kom inn døren. Kari mener hun derimot fint kan gå nærmere pasientene for å se dette. HR-avdelingen skulle se etter noe annet til henne.

–  Jeg kunne jobbet på en helsestasjon for eksempel, mener Kari. Hun hadde permisjon til september i år, men har enda ikke hørt noe fra sin arbeidsgiver. Hun er per i dag uføretrygdet, men det er ikke noe hun vil være.

– Jeg føler meg jo ikke syk. Og det må da være andre stillinger i helsevesenet jeg kan ha. Jeg ønsker å jobbe.

Sju av ti trenger synshjelp

Det er streken midt foran i øyet som er problemet, og som forårsaker synsforstyrrelsene. Det å gå i trapper, ujevne fortauskanter og inngangspartier kan være en utfordring.

– På for eksempel Oslo City og Oslo S er det vanskelig å gå ned rulletrappen. De er bratte og går fort.

Kari blir ofte stående.

– Det hender jeg ber noen ta hånden min og hjelpe meg over på første trinn, sier hun.

Universell utforming

Sykdommen hindrer henne hver dag. For eksempel det å handle i butikken byr på problemer. Det er vanskelig å lese innholdsfortegnelsen på varer.

– Skriften er liten og er ofte trykket i farge på farge. For oss som ser dårlig er svart/hvitt det beste. En annen utfordring er avstandsbedømming.

– Det viktigste de kan gjøre er å sørge for ordentlige fortau uten humper, løse deler og hull. Kari ble spurt om hun var full en gang hun snublet i en betongkant.

– Da kjenner du på taperfølelsen.Ikke alle som er synshemmet, har hvit stokk og hund, avslutter hun.

Av: Mali Borkhus Nordang, [email protected]

Neste artikkel