En tredjedel av maten som produseres i verden blir aldri spist. Og overskuddsmaten ender enten rundt midjen vår eller i søppelkassen. Det må vi gjøre noe med.
- Hvorfor ble EAT startet?
I EAT jobber vi for at mat skal gå fra å være kilde til de store helse- og miljøproblemene, til å bli en del av løsningen. I dag er rundt halvparten av verdens befolkning feilernært. Mens 800 millioner mennesker får for lite mat, er over to milliarder enten overvektige eller lider av fedme. Det er flere som dør av usunt kosthold enn av røyking, alkohol og dop. Mat er også driver av våre tids største klima- og miljøutfordringer. Matsektoren slipper ut mest klimagasser, står for mest hogst av regnskog og fører til størst tap av biologisk mangfold. Derfor kommer vi aldri til å nå målene fra klimaavtalen i Paris eller FNs bærekraftmål om vi ikke gjør noe med matsystemet. På den andre siden, om vi klarer å endre på hva vi spiser og hvordan vi produserer mat, kan vi skape en sunn og bærekraftig fremtid for både mennesker og miljøet. Å få til denne endringen haster – derfor startet vi EAT.
- Hva er målene for organisasjonen?
Visjonen til EAT er å bidra til at vi skaffer nok sunn mat til en voksende befolkning og samtidig ta bedre vare på planeten enn vi gjør i dag. For å komme dit, har vi som målsetting å sørge for å få på plass forskningen, politikken og de løsningene som virkeliggjør visjonen. I EAT jobber vi med å få et bredt spekter av enkeltindivider og organisasjoner til å samarbeide om å drive frem store og raske systemendringer.
- Hva kan jeg gjøre, alene, for å bidra?
Vi har tre tommelfingerregler som alle kan benytte seg av:
1. Først, spis mest planter. Du trenger ikke å bli vegetarianer eller veganer, men det å spise mindre kjøtt er bedre for helsen din og bedre for planeten. Høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes og flere kreftformer. Kjøttindustrien slipper i dag ut mer klimagasser enn alle verdens biler, båter og fly til sammen. Å skifte til et mer plantebasert kosthold med frukt og grønt, grove kornprodukter og nøtter gir klare helsegevinster
2. For det andre, spise ekte og naturlig mat. Vi spiser alt for mye bearbeidet mat. Med det får vi i oss alt for mange kunstige tilsetningsstoffer, og masse tilsatt fett, salt og sukker. Generelt er det bedre for kroppen din å spise et eple i naturlig form, enn som smoothie. Og på miljøsiden – prosessering, emballasje og bearbeiding av matprodukter er energikrevende prosesser.
3. Til slutt, spis passe mye. Det handler om porsjonsstørrelser. Ikke kast noe. Rundt 1/3 av maten som produseres i verden blir aldri spist. I dag er en middagsporsjon dobbelt så stor som på 70-tallet. Vi kjøper og forsyner oss med mer enn vi trenger. Den overskuddsmaten ender enten rundt midjen vår eller i søpla. Sørg for å kjøpe, lage og spise passe mye uten at noe går til spille.
- Hva gjøres feil i dag?
Det er viktig å få med at det i løpet av de siste årene har begynt å skje veldig mye riktig. Mange har begynt å erkjenne utfordringene, og startet med å implementere løsninger. Utfordringen er at vi fortsatt jobber med å løse enkeltelementer, og mangler de store helhetsløsningene. Mange jobber med å gjøre eksisterende produkter litt mindre dårlig, med å redusere litt på klimagassutslipp, kutte litt av miljøavtrykket og ta vekk litt sukker, fett og tilsetningsstoffer. Det er ikke nok med litt. Vi må få til større løft og løsninger som er 100 % gode – for klima OG for helse.
- Hva er visjonen bak Local Eat Award?
I EAT jobber vi med globale utfordringer og globale agendaer. Men vi trenger også lokal handling, og lokale løsninger. Med Local EAT Award vil vi støtte gründere i Skandinavia som har gode, helhetlige løsninger og hjelpe dem skalere opp.
- Hvorfor er innovasjon så viktig?
Vi trenger intet mindre enn en global matrevolusjon. Skal sunn og bærekraftig mat bli tilgjengelig, rimelig og attraktivt for alle, så må vi tenke helt nytt. Vi trenger innovasjon i produkter og produksjonsmetoder hele veien fra jord til bord. Og vi trenger nye, innovative måter å samarbeide. Jeg elsker alle som våger å ha store, hårete mål, og alle som gjør dagens utfordringer til morgendagens muligheter.
Av Henriette Ågren, [email protected]